Oma blogiluettelo

sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Kirjakerho ja Viipuri

Talvella kuuntelin radion Kirjakerho-ohjelmaa  Anna Kortelaisen kaksi Viiipuria ja välittömästi ajattelin, että sellainen tunnelma on koettava, ohjelma oli niin kiehtova. Viipurin menneisyys, ajan kerrostumat, Kortelaisen oma suhde kaupunkiin, kirjailijan tapa kehitellä fiktiivisen tarinan henkilöitä - olipa jälleen hieno radio-ohjelma. Siis matkaan etsimään Viipurin henkeä ja Lallukan talonkin haluan nähdä ja arvailla missä sijaitsee sen kirjailijaresidenssi.

Tuttu juna, mutta nyt jo Viipurissa pois, ihan uutta ja jännittävää. Huone kaupungin parhaassa hotellissa sillä olin varautunut heinäkuun helteeseen ja hikinen yö ilman ilmastointia ei houkutellut. No, helteestä ei pelkoa ja kova tuuli tuntui Salakkalahdellakin. Koleaa ja pilvistä, mutta Viipuri oli käynnin arvoinen.


Kaksi yötä ja yksi kokonainen päivä.  Nyt Torkkelinpuiston tuoksuvat syreenit ja suuret lehmukset, vanhan kaupungin kaunis rosoisuus, Hirvi-patsas, Eremitaasin sivumuseo, kivat kuppilat, hyvä ruoka ja erityisesti hienot rakennukset riittävät jo uuden matkan aiheeksi. Näkemättä jäi tällä kertaa Aallon kirjasto  sillä joka kuukauden viimeinen päivä se on suljettu siivousta varten ja lauantaina taas avoinna vain opastetuille ryhmille. Ja ne ihanat pellavalakanat Moskovskij Prospektin myymälässä - oli liian vaikeaa valita väri ja vähän harmittaa. Lallukan talokin löytyi helposti ja kyllä, siellä kelpaisi kirjoittaa.

Espilä-ravintola oli kerran koettava, Stariy gorod-nimisessä pienessä ravintolassa ei ollut muita turisteja, ei edes juuri muita asiakkaita, mutta lammaskhinkaleita sai todella odottaa, Nika-kahvilassa keitettyä kieltä piparjuurikastikeessa matkaseuralaiselle, etikassa marinoituja sieniä ja sienillä täytetty lettu, varsin mainiota ruokaa. Kaupasta pussillinen makeita suklaakonvehteja ja hyvällä mielellä junalla Lahteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti