Oma blogiluettelo

perjantai 13. lokakuuta 2017

Kiovan Pyhä Sofia







Kiova - kirkkoja, kauniita ja erilaisia riittää vaikka jokaiselle päivälle.

Pyhän Sofian katedraali on  kaupungin vanhin. Ja vanha on täällä yksiselitteisen vanha,  sillä Jaroslav I Viisas perusti kirkon 1000-luvulla.

Katedraali on Unesco-kohde ja nykyään museo. Jonkin verran hankalaa oli valita sopiva pääsylippu, sillä yhdistelmiä oli useita. Nyt tiedän, että itse katedraali ja puutarha riittävät hyvin ja alueen muut luostarirakennukset  ovat vähemmän kiinnostavia.

Katedraalin freskot ja mosaiikit ovat alkuperäisiä, tunnelma hämyisä ja kaunis. Lokakuu on rauhallista aikaa ja kirkossa voi kulkea hiljakseen ja ihailla  ajattomia enkeleitä ja kirkon pyhiä lempeissä vuosisatojen kauniisti kuluttamissa seinämaalauksissa. Yksi hienoimpia kirkkoja minulle.

Kiovan nykypäivä on yhtä kiinnostavaa. Täällä riittää nähtävää, uutta ja mielenkiintoista on paljon, on rauhallista ja yllätyksiä riittää tarkkaavaiselle kulkijalle. Asukkaita on noin kolme miljoonaa, välimatkat suuret ja mäkiä noustavaksi ihan riittävästi. Metro auttaa ja on helppo käyttää, tosin asemat ovat toisistaan kaukana ja joka tapauksessa tarvitaan hyvät kengät ja reippaat jalat.

Maidan-aukio on televisiosta tuttu, kiovalaisille varmasti tärkeä paikka. Oranssin vallankumouksen muisto elää, mutta eloisa ja vilkas aukio on nyt täynnä kahviloita ja liikkeitä ja katusoittoa, kaikenlaista tavallista kaupunkielämää.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti