Oma blogiluettelo

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Kuka nyt Kiovaan haluaisi?Minä! Helmikuun lopussa.

Houkuttelevan, kenties jopa epäilyttävän halpa  Air Balticin lentolippu ja yhtä houkuttelevan edullinen asunto hienon Maidan-aukion reunalla.

 No, aukio on syksyn kuluessa tullut varsin tutuksi  - uutisia katsoessa näkymä oli tutunoloinen ja oli heti varmistettava - kyllä vain, samainen Maidan oli täynnä tyytymättömien kansalaisten pystyttämiä kaminoita ja savua,banderolleja ja iskulauseita, rumpujen päristystä ja toisinaan kyynelkaasupilviä.

Tärkein syy matkaan löytyy kuitenkin kaukaa opiskeluajoilta: Konstantin Paustovskin kuusiosainen  Kertomus elämästä  ja eloisat kuvaukset kirjailijan kotikaupungista Kiovasta. Mielikuvani siis perustuu 40 vuoden takaiseen lukukokemukseen: suurten puiden varjostamat kadut, valkoiset kirkot, ja erityisesti tuoksut.  Paustovskin Kiova ei tuoksunut kyynelkaasulta vaan keväällä kukkivilta hevoskastanjoilta.                   
                                             cc by: kirjasampo.fi

Usein nuoruuden lukukokemus ei toistu, teksti onkin vaivaannuttavan löperöä ja ajatukset liian romanttisia. Wikipedian mukaan Paustovski on lyyrisen proosan mestari. Ehkä on viisaampaa jättää Paustovski kirjaston hyllylle, kaiketi uudempien tieltä jo siirretty varastoon, ehkä jopa myyty jollekin nuorelle romantikolle.

 Tai jos ihan vain vilkaisee...

Toinen syy on suuri ja vastustamaton ja ihan kaikkea järkevää selitystä vailla oleva halu vierailla Kiovan luolaluostarissa. Siitäkään en tiedä juuri mitään. Vielä.  

2 kommenttia:

 1. Heippa! Kirjoitat hienosti, näihin teksteihin joutuu ihan keskittymään. Kuvat mukava lisä! Tuleehan tämä Kiovan reissu vasta merkkipäivien jälkeen? t: Rose ja muut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava että on lukijoita Kangasalla asti.
   Kiovaan helmikuun lopussa ja merkkipäivästä aion olla ihan hiljakseen vaiti.
   Oikeasti on sellainen kaupunki jonne olen halunnut matkustaa kauan, mutta jostain syystä ei ole löytynyt sopivaa hetkeä.

   Poista