Oma blogiluettelo

perjantai 13. maaliskuuta 2015

Renfen kultakorttiEspanjan rautateiden - Renfen- kultakortti on nyt lompakossa! Jokainen yli 60-vuotias matkustaa hieman päivästä riippuen lähes puolet halvemmalla. Kultakortin saa asemilta, tosin jouduin käymään kaksi kertaa, sillä en tullut heti ajatelleeksi ottaa passia  mukaan. Asiointi  sujui ystävällisen virkailijan kanssa, ympärillä hirveä määrä roskaa lattioilla ja kova meteli: aseman siivoushenkilökunta on lakkoillut irtisanomisten vuoksi yli viikon.

Ja on kortti jo testattukin. Kolmen tunnin junamatka Cordobaan sujui hyvin eikä lipuntarkastaja alennusta ihmetellyt.  Cordoban asema oli yhtä roskainen ja lakkolaiset tukivat vaatimuksiaan
huumaavalla metelillä, torvet soivat ja pillit vinkuivat.

Cordoba on tuttu kaupunki, ja Moskeija on aina yhtä mykistävä. Muistan yhä keskikoulun
maantiedon kirjasta pienen ja hämärän kuvan Moskeijan sisältä, pylväsrivien loputtoman tuntuisen jatkumisen. Tänään kuvien tulva on pienenkin ihmisen maailmassa niin suuri, että usein ajattelen, jääkö yksikään kuva samaan tapaan mieleen elävänä vuosikymmenien ajaksi.

Cordobassa on tärkeää nähdä Moskeija ja sen jälkeen yhtä tärkeä lähteä hieman kauemmaksi matkamuistokojuja ja päiväturisteja täynnä olevilta lähikujilta.

Yllättävän pienen kävelymatkan päässä tavoittaa kaupungin sielun, sanotaan että kaupunki on täynnä
legendoja ja kertomuksia, salaisuuksia ja menneiden aikojen oppineiden henkeä - minua kiehtoo  ajatus kristittyjen, arabien ja juutalaisten  yhteiselosta, sivistyksen ja suvaitsevaisuuden ajasta, ehkä
ainakin osittain kuvitellustakin sopuisasta yhteiselosta.

Maimonides (1100-luku): Opeta kielesi sanomaan "en tiedä", ja  edistyt.


Cordobassa riittää jo pelkkä kävely vanhoilla kujilla, ihmisten katseleminen, pienet baarit ja sisäpihoille kurkistelu - patiot ovat yksityisiä tiloja, perheen oleskelupaikkoja, mutta perinteeseen kuuluu ilahduttaa myös ulkopuolisia hienovaraisilla näkymillä ja harkituilla yksityiskohdilla.

Minä rakastan erityisesti Vianan palatsia. Palatsi on ollut vuosisatojen ajan eri sukujen hallussa ja patiot kertovat menneiden omistajien mieltymyksistä ja puutarhan tärkeydestä. Palatsin puutarha, tai oikeastaan seitsemän patiota suihkulähteineen kertovat varakkaan perheen elämästä suojattujen muurien sisällä, vain pieni osa puutarhaa avautui kadulle, tarkoituksellisesti ohikulkijoiden ihasteltavaksi. Niin kaunista ja niin rauhallista, oikea puutarhaharrastajan taivas.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti